Menu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volume 42, Nº 2 - dezembro 2021

 

Download 239KB, PDF)

 

 

  • Abstract / Resumo
  • References / Bibliografia
  • Citations / Citações

Revista Recursos Hídricos

DOI:10.5894/rh42n2-cti4
Este artigo é parte integrante da Revista Recursos Hídricos, Vol. 42, Nº 2, 39-47, dezembro de 2021.

Água Virtual e gestão de recursos hídricos: Reflexões sobre a pauta de exportação de produtos agrícolas no semiárido brasileiro

Virtual water and water resources management: Thoughts on agricultural trade policy in Semiarid Brazil

Sérgio R. ROCHA1, Ticiana M. C. STUDART2, M. Manuela PORTELA3, Rogério S. STUDART FILHO4, Alessandra de Mensurado PIRES5


1 Banco Central do Brasil, Av. Heráclito Graça, 273 - Centro, Fortaleza, Ceará, Brasil, CEP 60140-061
2 Dept. de Enga. Hidráulica e Ambiental (DEHA) - Universidade Federal do Ceará (UFC), Bloco 713, Campus do Pici, Fortaleza, Ceará, Brasil, CEP 60451-970, e-mail: [email protected]
3 Investigação e Inovação em Engenharia Civil para a Sustentabilidade, CERIS, Instituto Superior Tecnico (IST), Universidade de Lisboa (UL), Av. Rovisco Pais 1, 1049-001, Lisboa, Portugal, email: [email protected]
4 Mestrado em Bioenergia, Faculdade de Ciências e Tecnologia (FCT), Universidade Nova de Lisboa, Calçada de Alfazina 2, 2825-149, Caparica, Portugal, email: [email protected]
5 Mestrado em Urbanismo Sustentável e Ordenamento do Território, Faculdade de Ciências Sociais e Humanas (FCSH), Universidade Nova de Lisboa, Avenida Berna 26 C, 1069-061, Lisboa, Portugal, email:[email protected]


RESUMO

O presente estudo estimou a pegada hídrica azul, verde e cinzenta dos principais produtos agrícolas da pauta de exportação do Estado do Ceará, no Semiárido Brasileiro, no período 1997 a 2012. Conclui-se que praticamente toda a água virtual exportada em produtos agrícolas pelo Ceará é proveniente da cadeia produtiva da castanha de caju, tanto pela grande quantidade exportada, como pela sua elevada pegada hídrica total. Felizmente, 72% da água virtual requerida na sua produção é água verde. O caso da castanha de caju evidencia que a água verde precisa de ser também urgentemente incorporada na gestão da água, eventualmente, através de técnicas de irrigação mais eficientes ou destinadas a reduzir a evapotranspiração do solo (como por exemplo o mulche). Este último aspeto é tanto mais relevante, quanto o Ceará executa há quase 30 anos uma política de gestão de recursos hídricos considerada exemplar no Brasil, contudo, sem nunca ter atendido à água virtual como uma nova dimensão do problema. A metodologia que se apresenta, para além de chamar a atenção para o problema da gestão dos recursos hídricos em zonas semiáridas e para a relevância da compreensão e da quantificação das transferências do recurso inerentes à exportação de produtos agrícolas (designadamente nas componentes azul, verde e cinzenta que constituem a água virtual), pode ser replicada a contextos afins, como os que ocorrem em algumas Ilhas de Cabo Verde.

Palavras-chave: Água virtual; pegada hídrica; castanha de caju, Ceará.

ABSTRACT

This paper aims to quantify the contribution of agricultural trade in terms of virtual water flows – blue, green and gray – between the state of Ceará-Brazil and its international partners from 1997 to 2012. Essentially, all virtual water exported and imported by Ceará in agricultural products came from cashew nuts, due its high virtual water consumption (in l/kg) and the large quantities produced (in kg). Fortunately, 72% of the virtual water required for cashew nut production comes directly from rain (green water). The cashew nut case highlighted that green water is by far the largest share of virtual water embodied in exportable agricultural products from Ceará State. Interestingly, virtual water has an important role in production but has been underestimated in the state’s water resources management model, which despite successful over the past 30 years. The methodology presented, in addition to drawing attention to the problem of managing water resources in semi-arid areas and to the importance of understanding and quantifying the transfers of virtual water on agricultural products (blue, green and gray), can be replicated in similar contexts, such as those that occur in some Cabo Verde islands.

Keywords: Virtual water; water footprint; cashew nut; Ceará.

 

ADAGRI. AGÊNCIA DE DEFESA AGROPECUÁRIA DO ESTADO DO CEARÁ. Governo do Estado do Ceará. Secretaria do Desenvolvimento Agrário. Defesa vegetal. Disponível em: . Acesso em: 23 dez. 2013.

ADECE. AGÊNCIA DO DESENVOLVIMENTO DO ESTADO DO CEARÁ. Governo do Estado do Ceará. Conselho Estadual de Desenvolvimento Econômico. Setores da economia. Disponível em: . Acesso em: 24 dez. 2013.

Allen, R. G.; Pereira, L.; Raes, D.; Smith, M. Crop evapotranspiration: guidelines for computing crop water requirements. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) Irrigation and Drainage, Rome, paper 56, 1998. Disponível em: . Acesso em: 13 fev. 2013.

Arabi, A.; Alizadeh, A.; Rajaee, Y. V.; Jam, K.; Niknia, N. Agricultural water footprint and virtual water budget in Iran related to the consumption of crop products by conserving irrigation efficiency. Journal of Water Resource and Protection, v. 4, p. 318-324, 2012.

Brown, S.; Schreier, H.; Lavkulich,·L. M. Incorporating virtual water into water management: a British Columbia example. Water Resources Management, v. 23, p. 2681-2696, 2009.

Chapagain, A. K.; Hoekstra A. Y. Virtual water flows between nations in relation to trade in livestock and livestock products. Value of Water Research Report Series, Delft, the Netherlands, Unesco-IHE Institute for Water Education, n. 13, 2003.

Chapagain, A. K.; Hoekstra A. Y. The blue, green and grey water footprint of rice from production and consumption perspectives. Ecological Economics, v. 70, p. 749-758, feb. 2011.

CONAB. COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Governo do Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Produtos e serviços: indicadores da agropecuária. Disponível em: . Acesso em: 20 dez. 2013.

Dalin, C.; Konar, M.; Hanasaki, N.; Rinaldo, A.; Rodriguez-Iturbe, I. Evolution of the global virtual water trade network. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) of the United States of America, v. 109, n. 16, p. 5989-5994, 2012.

Dang, Q; Lin, X; Konar, M. Agricultural virtual water flows within the United States. Water Resources Research, v. 51, n. 2, p. 973-986, feb. 2015.

El-Sadek, A. Virtual water trade as a solution for water scarcity in Egypt. Water Resources Management, v. 24, p. 2437-2448, 2010.

EMATERCE. EMPRESA DE ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL DO CEARÁ. Governo do Estado do Ceará. Secretaria do Desenvolvimento Agrário. Publicações. Disponível em: . Acesso em: 13 out. 2013.

EMBRAPA. EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. Governo do Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Agricultura. Disponível em: . Acesso em: 11 out. 2013.

EPA. ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY. Drinking water contaminants. Disponível em: . Acesso em: 29 nov. 2013.

Falkenmark, M.; Rockström, J. Balancing water for humans and nature: the new approach in ecohydrology. London: Earthscan, july 2004.

Fan, X.; Li, X.; Yin, J.; Liang, J. Temporal Characteristics and Spatial Homogeneity of Virtual Water Trade: A Complex Network Analysis. Water Resources Management, v. 33, p. 1467–1480, 2019.

FUNCEME. FUNDAÇÃO CEARENSE DE METEOROLOGIA E RECURSOS HÍDRICOS. Governo do Estado do Ceará. Secretaria da Ciência, Tecnologia e Educação Superior. Tempo: download das séries históricas. Disponível em: . Acesso em: 13 nov. 2013.

Hoekstra, A. Y. The water footprint of modern consumer society. Water Resources Management, v. 27, n. 11, p. 3846-3848, sept. 2013.

Hoekstra, A. Y.; Chapagain, A. K.; ALDAYA, M. M.; MEKONNEN, M. M. The water footprint assessment manual: setting the global standard. Water Footprint Network. London: Earthscan, 2011.

Hoekstra, A. Y. Water Footprint Assessment: Evolvement of a New Research Field. Water Resources Management, v. 31: 3061, 2017.

IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Governo do Brasil. Ministério do Planejamento, Orçamento e Gestão. Banco de dados. Disponível em: . Acesso em: 19 nov. 2013.

INMET. INSTITUTO NACIONAL DE METEOROLOGIA. Governo do Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Estações e dados. Disponível em: . Acesso em: 23 out. 2013.

IPECE. INSTITUTO DE PESQUISA E ESTRATÉGIA ECONÔMICA DO CEARÁ. Governo do Estado do Ceará. Secretaria do Planejamento e Gestão. Banco de dados: cipp. Disponível em: . Acesso em: 13 out. 2013.

Konar, M.; Dalin, C.; Suweis, S.; Hanasaki, N.; Rinaldo, A.; Rodriguez-Iturbe, I. Water for food: the global virtual water trade network. Water Resources Research, v. 47, n. 5, may 2011.

Kongboon, R.; Sampattagul, S. The water footprint of sugarcane and cassava in northern Thailand. Procedia – Social and Behavioral Sciences, v. 40, p. 451-460, 2012.

MAPA. MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Governo do Brasil. Vegetal. Disponível em: . Acesso em: 13 dez. 2013.

MDIC. MINISTÉRIO DO DESENVOLVIMENTO, INDÚSTRIA E COMÉRCIO EXTERIOR. Governo do Brasil. Secretaria de Comércio Exterior (Secex). Comércio exterior, 2013 . Acesso em: 13 out. 2013.

Mekonnen, M. M.; Hoekstra, A. Y. The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products. Value of Water Research Report Series, Delft, the Netherlands, Unesco-IHE Institute for Water Education, n. 47, 2010.

Oki T, Yano S, Hanasaki N (2017) Economic aspects of virtual water trade. Environ Res Lett 12(4):044002

Rockström, J.; Gordon, L. Assessment of green water flows to sustain major biomes of the world: implications for future ecohydrological landscape management. Physics and Chemistry of the Earth (B), v. 26, n. 11-12, p. 843-85, 2001.

SDA. Secretaria do Desenvolvimento Agrário do Estado Ceará. Governo do Estado do Ceará. Informações e serviços. Disponível em: . Acesso em: 13 out. 2013.

Velázquez, E.; Madrid, C.; Beltrán, M. J. Rethinking the concepts of virtual water and water footprint in relation to the production-consumption binomial and the water-energy nexus. Water Resources Management, v. 25, p. 743-761, 2011.

Verma, S.; Kampman, D. A.; Van Der Zaag, P.; Hoekstra, A. Y. Going against the flow: a critical analysis of inter-state virtual water trade in the context of India’s national river linking program. Physics and Chemistry of the Earth, v. 34, p. 261-269, 2009.

Wang, Z.; Huang, K.; Yang, S.; Yu, Y. An input-output approach to evaluate the water footprint and virtual water trade of beijing, China. Journal of Cleaner Production, v. 42, p. 172-179, mar. 2013.

Yang, H.; Zehnder, A. ‘‘Virtual water’’: an unfolding concept in integrated water resources management. Water Resources Research, v. 43, n. 12, dec. 2007.